top of page

Hva om Work-Life Balance ikke handler om jobben, men om livet utenfor?

Work-Life Balance er et begrep som ofte forbindes med å sette grenser på jobb, regulere arbeidstiden og skape et tydelig skille mellom arbeid og fritid.


Selv om dette er viktige faktorer, er det en annen side av balansen som sjelden diskuteres: Hva fyller vi egentlig fritiden vår med, og hvor mye hvile gir det oss?

Hva skaper egentlig ubalansen i livet? Får jobben ufortjent mye av skylden?
Hva skaper egentlig ubalansen i livet? Får jobben ufortjent mye av skylden?

Fritid som ikke gir hvile

Mange opplever at selv om de har fri fra jobb, er de fortsatt slitne. En vanlig forklaring er at jobben tapper oss for energi. Men kanskje det også handler om hvordan vi bruker fritiden vår?


Når vi endelig har fri, kobler vi gjerne av med sosiale medier, Netflix, eller TV.


Hva om utfordringen ikke er jobben, men hva du fyller fritiden din med?

Vi scroller tankeløst gjennom Instagram, ser på andres tilsynelatende perfekte liv, sammenligner oss selv og føler oss enda mer utmattet. Kanskje vi sitter på sofaen med en serie i bakgrunnen mens vi samtidig scroller på telefonen. Dette gir hjernen vår kontinuerlig stimulering, men lite ekte hvile.


Resultatet? Vi kommer ikke uthvilt tilbake til jobben. Vi føler oss ikke mer opplagte. Snarere tvert imot, vi føler oss enda mer tappet, som om fritiden heller har sugd energien ut av oss.



Lever du egentlig livet utenom jobben?

For mange handler Work-Life Balance om å klare seg gjennom arbeidsuka og deretter presse inn så mye liv som mulig i helgene. «Weekend warriors» er de som utsetter alt det de egentlig vil gjøre til lørdag og søndag, fordi hverdagen er for utmattende.


Men er det slik det bør være? Hva om det ikke er jobben som er hovedproblemet, men hvordan vi lever livet utenom?


Har du tid og energi til å gjøre noe du virkelig liker i ukedagene? Eller har jobben allerede brukt opp alt du har? Hvis det siste er tilfelle, er det verdt å spørre: Hvorfor? Er det mengden arbeid, måten du jobber på, eller er det livet utenfor jobben som ikke gir deg den pausen du faktisk trenger?



Jakten på status og penger

En annen faktor som forstyrrer balansen, er forventningene vi har til karrieren vår.


Mange av oss jager mer penger, bedre titler og høyere status uten å spørre oss selv: Hva er egentlig verdien av dette? Er det verdt å klatre opp en stige som leder til et sted du egentlig ikke ønsker å være?


Forventningene vi har til karrieren vår forstyrrer balansen

De siste årene har jeg selv prioritert livskvalitet fremfor status. Det har betydd å si nei til lederstillinger, til muligheter som kunne gitt meg mer penger, men som ikke var i tråd med det jeg virkelig ønsker.


Det har vært vanskelig å gå imot samfunnets forventninger, men jeg har erfart at det å lytte til sin indre stemme skaper en langt mer meningsfull balanse enn å jage eksterne belønninger.



Hvordan finne en bedre balanse?

Hvis du sliter med Work-Life Balance, spør deg selv:


  1. Hva gjør jeg egentlig når jeg har fri? Gir det meg energi, eller tapper det meg?

  2. Er jobben min virkelig problemet, eller er det måten jeg strukturerer livet utenfor den?

  3. Har jeg tid til å leve i hverdagen, eller bare i helgene?

  4. Jager jeg status og penger uten å reflektere over hva jeg faktisk ønsker?


Vi må tørre å si ja til det som virkelig gir oss energi og livskvalitet.

Vi må tørre å si nei. Nei til jobbforpliktelser som tapper oss unødvendig. Nei til distraksjoner som gir oss lite tilbake. Men enda viktigere: Vi må si ja til det som virkelig gir oss energi og livskvalitet.


Hva fyller du fritiden din med? Lever du et liv du faktisk trives i utenom jobben? Kanskje Work-Life Balance ikke handler om jobben i det hele tatt – men om hvordan du lever livet ditt når du ikke jobber.



Mer om worklife balance? Lytt til podcasten Jobb med mening og episoden om worklife balance på spotify her: https://open.spotify.com/episode/2GP2N4f2XUAMKC4w6vWvzq?si=n1VKzdvASDaayYSZLnXFNw

Comments


Logo

STÅLE ANDERSTUEN

Veiledning, kurs & foredrag

- med erfaring og utdanning

  • Ledelse, prosjektledelse & bedriftsutvikling

  • Veiledning, coaching og selvledelse

  • Arbeidspsykologi, helsepsykologi & religionspsykologi​

    • LinkedIn
    • Instagram
    bottom of page